Achtergronden

Waarom room correction?

Omdat room correction het mogelijk maakt muziek zonder vervorming te beleven. Iedere kamer heeft een nadelige invloed op de muziekweergave en dat kan niet zonder elektronica opgelost worden. Ook niet uitsluitend met elektronica, maar de fysieke maatregelen zijn meestal (erg) beperkt. De Wavelet doet onopvallend zijn werk met behoud van uw vertrouwde huiskamer.

Digitale audio

In de beginjaren van 1990 stond digitale audio nog in de kinderschoenen en de geluidskwaliteit was meestal nog magertjes. Dit was hoorbaar aan de regelmatig voorkomende digitale vervormingen en bijgeluiden, en manifesteerde zich als onprettig metaalachtig schel geluid zonder diepgang. Het openbaarde zich vooral bij het afspelen van complexe muziek zoals bijvoorbeeld van een symfonieorkest.
In deze tijd begint het verhaal van Böhmer Audio…

Lees verder...

Room Correction

Ons gehoor heeft een indrukwekkend vermogen om gebeurtenissen in de tijd vast te stellen. We noemen dat het tijddomein. Het opbouwen van resonanties in een materiaal door aanslag of van een noot op een muziekinstrument, wordt door ons gehoor gebruikt om vast te stellen welk materiaal of instrument het is. Is het hout, metaal, een trompet of een viool? Het blijkt dat als je de eerste paar milliseconden weglaat uit het begin van het onstaan van een geluid, het heel moeilijk is om vast te stellen welk materiaal of instrument het is.

Ons gehoor beschouwt de eerste 5 msec van een geluid als het initiële geluid ofwel het directe geluid van een geluidsbron. De eerste 40 msec bevat nagenoeg alle kenmerken die we nodig hebben om het geluid te herkennen en de muzikale inhoud op te nemen. Dat betekent dat een goed room correction systeem in deze cruciale periode (tijddomein) de informatie moet kunnen vaststellen en verwerken.

Lees verder...

Room correction, hoe het werkt

Het Böhmer Audio room correction systeem gebruikt een psychoakoestische meettechniek om de respons van de luidspreker en de kamer vast te stellen. Dit mag misschien niet erg onderscheidend lijken, maar meer op een marketing kreet. Echter de werkelijkheid is geheel anders...

Lees verder...

Elektronica & signaal reconstructie

De elektronica van Böhmer Audio begint met een geavanceerd analoog design met gebruikmaking van superieure kwaliteitscomponenten. In de kortst mogelijke signaalwegen zijn geen condensatoren opgenomen. Alle analoge trappen zijn individueel gefilterd en afgestemd. Voor de digitale circuits worden state of the art componenten gebruikt met minimale RF-interferentie. Ook de klokcircuits bestaan uit state of the art componenten die alleen gebruikt worden in precisie RF-meetinstrumenten.

Alle ervaring die is opgedaan met RF-circuitontwerpen voor de Forsell CD-speler, 25 jaar geleden, tot en met nu wordt toegepast in alle Böhmer Audio elektronica. Daarenboven worden nog enkele andere unieke technieken toegepast in de Böhmer Audio DSP-controle units.

Lees verder...